Επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Αϊβαλής, Φωτορεπόρτερ - τηλ. επικ.: 210 8656731 & ηλεκτρονική αλληλογραφία: petrosaivalis@gmail.com *
Συνήγορος του Παιδιού: 40% των παιδιών απειλούνται από τη φτώχεια εν έτει 2016


"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση {Translate]

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο δηλώνει τη συμπαράστασή του σε όσους δημότες αποφασίσουν να μην καταβάλλουν το τέλος


Από την συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου της 14ης Νοεμβρίου 2011

Το ειδικό τέλος ακινήτων και η θέση του Δήμου Χαλανδρίου απέναντι στο συνεχώς διογκούμενο κύμα άρνησης πληρωμής του βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου. Η συνεδρίαση έγινε παρουσία πλήθους δημοτών, οι οποίοι μάλιστα άνοιξαν μέσα στην αίθουσα πανό με το σύνθημα «Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια».


Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο δηλώνει τη συμπαράστασή του σε όσους δημότες αποφασίσουν να μην καταβάλλουν το τέλος έως ότου κριθεί η συνταγματικότητά του (εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου), με τον δήμαρχο Γιώργο Κουράση, όμως, να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να καλέσει τους δημότες Χαλανδρίου σε άρνηση πληρωμών.

Από τη συζήτηση αποχώρησε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σύμπραξη με τις δύο πρώτες παρατάξεις που «για άλλη μια φορά πάνε να κοροϊδέψουν τον λαό».

Περιφέρεια κατά δημάρχων

Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά το «κύμα» παρόμοιων αντιδράσεων από πολλούς δήμους της χώρας, ο γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος αναμένεται να κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε περιπτώσεις δημάρχων που εμφανίζονται ως «ηγέτες» του κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου. Αυτό ανακοινώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του τέλους, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και αρμοδίων παραγόντων της ΔΕΗ.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες των αιρετών, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «τοπικό συντεχνιασμό και συνδικαλισμό», υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να κάνει τον καλό τζάμπα και εύκολα».

«Καθ’ υπέρβαση η απόφαση του Πρωτοδικείου»

Τέλος, αναφορικά με τη θύελλα αντιδράσεων που έχουν ξεσηκώσει τα λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι όσοι καταναλωτές έχουν διαπιστώσει εσφαλμένο υπολογισμό του τέλους, θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό και στη συνέχεια θα γίνουν οι όποιες διορθώσεις με συμψηφισμό στις επόμενες δόσεις. Η απόφαση αυτή σχετίζεται με την προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας, που απαγόρευσε τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης μέχρι τη συζήτηση αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε οικογένεια, υποστηρίζοντας ότι το τέλος ακινήτων είχε υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας εκδόθηκε «καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων» και στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.

«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές»

Την εισήγηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου πραγματοποίησε ο δήμαρχος, ενημερώνοντας το Σώμα ότι έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες από δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν. Στην εισήγησή του ο ίδιος ανέγνωσε ένα κείμενο με νομικά επιχειρήματα κατά της συνταγματικότητας του τέλους, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν μια σειρά βάσιμοι λόγοι, για την ακύρωση των σχετικών μέτρων». Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν τα μέτρα ισχύσουν και κοπεί η ηλεκτροδότηση σε σπίτια όπου διαμένουν, για παράδειγμα, που έχουν ανάγκη από μηχανική υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών τους «θα προκληθεί οπωσδήποτε θάνατος».


Ο κ. Κουράσης ενημέρωσε ότι έχει ήδη αποστείλει εξώδικο στη ΔΕΗ και στις άλλες εταιρείες παροχής ενέργειας, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών και στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, σύμφωνα με το οποίο «η διακοπή της ηλεκτροδότησης (…) ενόψει και του χειμώνα συνιστά όλως αυθαίρετη, καταχρηστική και αντισυμβατική συμπεριφορά, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ζωή συνανθρώπων μας», καλώντας τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους φορείς να απέχουν «από κάθε ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης των δημοτών μας, που αδυνατούν να καταβάλλουν το αντισυνταγματικό ΕΕΤΗΔΕ, μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του δημάρχου, το επόμενο διάστημα ο Δήμος Χαλανδρίου θα προβεί σε σειρά ενημερωτικών ενεργειών των δημοτών, όπως στη διοργάνωση ημερίδας για το θέμα την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 στο Κέντρο Νεότητας, στη δημιουργία γραφείου ενημέρωσης των δημοτών, καθώς και στην έκδοση ενημερωτικού εντύπου και την παροχή συμβουλών στο site του Δήμου.

«Να καλέσουμε σε άρνηση πληρωμής»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμος Ρούσσος, ο οποίος δήλωσε την «έκπληξή» του, που όλα τα προαναφερόμενα συμπεράσματα του δημάρχου, δεν οδήγησαν σε αντίστοιχα μέτρα που θα ήταν «η λογική συνέχειά τους».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «ο Δήμος πρέπει να εκδώσει ανακοίνωση και με ομόφωνη απόφασή του να καλέσει τους δημότες να υπερβούν τον φόβο τους και να μην πληρώσουν το χαράτσι». Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι αναγκαίο οι νομικές υπηρεσίες του Δήμου να συνδράμουν οποιονδήποτε δημότη επιλέξει να μην πληρώσει», καθώς και να θέσει την Τεχνική Υπηρεσία στην υπηρεσία των δημοτών για επανασύνδεση των κομμένων συνδέσεων σε συνεργασία με ομάδες εθελοντών που, όπως είπε, ήδη δημιουργούνται στον Δήμο.

Ωστόσο, ο δήμαρχος αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποστηρίξει το κίνημα «Δεν πληρώνω» τονίζοντας: «Θέλω να είμαι υπεύθυνος και σοβαρός απέναντι στους συνδημότες μου. Δεν μπορώ να αναλάβω και να υπερασπιστώ ενέργειες όπως το “δεν πληρώνω”».

Τελικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν με την προσθήκη της εξής παραγράφου: «Συμπαραστεκόμαστε και είμαστε αλληλέγγυοι σε όσους δημότες μας αποφασίσουν με δική τους ευθύνη να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα συνδράμει ώστε να αποτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης έως τουλάχιστον της εκδικάσεως της αιτήσεως ακυρώσεως στο ΣτΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2011».

Αποχώρηση

«Εντυπωσιακή» αποχώρηση από τη συζήτηση ωστόσο πραγματοποίησε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Χαλανδρίου. Αφού κατηγόρησε τις δύο πρώτες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν είναι «αμέτοχες» σε όσα διαδραματίζονται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, σημείωσε ότι «η παράταξή μας δεν θέλει από εσάς τίποτα σε σχέση με τη ΔΕΗ, γιατί για άλλη μια φορά θα πάτε να κοροϊδέψετε τον λαό όλοι μαζί» και κατέληξε: «Εμείς φεύγουμε. Όποιος είναι για δούλεμα, δουλέψτε τον».

«Αλληλεγγύη στους ασθενέστερους»

Τέλος, κατά των «λαϊκισμών» και υπέρ της στήριξης «όσων δημοτών το έχουν πραγματικά ανάγκη» με νόμιμα μέσα, τάχθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Παττακός.

«Θεωρώ το μέτρο πολιτικά λάθος, κοινωνικά άδικο και δεν νομίζω ότι βοηθάει στη σημερινή οικονομική συγκυρία», σημείωσε ο ίδιος συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, το εάν είναι συνταγματικό θα κριθεί στα δικαστήρια. Και εάν κριθεί συνταγματικό δεν είμαι της άποψης “δεν πληρώνω”». Ο πρώην δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει, με βάση και τα στοιχεία που διαθέτει από την κοινωνική υπηρεσία «να βοηθήσει πραγματικά, με διάφορες ενέργειες» τους οικονομικά ασθενέστερους και ψήφισε λευκό.

Αρετή Κοτσολάκου

*από την εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: