Επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Αϊβαλής, Φωτορεπόρτερ - τηλ. επικ.: 210 8656731 & ηλεκτρονική αλληλογραφία: petrosaivalis@gmail.com *
Συνήγορος του Παιδιού: 40% των παιδιών απειλούνται από τη φτώχεια εν έτει 2016


"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση {Translate]

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Μουσική Ομάδα ΡΟΔΑ - εντυπώσεις από την παρουσίαση του CD - "Seekers" στο Public ΣυντάγματοςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Παρουσίαση C
“ANAZHTHTEΣ”
RODA Gurdjieff Music
“Seekers”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του CD “Αναζητητές” (Seekers) της μουσικής ομάδας “ΡΟΔΑ”, με μουσικά έργα του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Γκουρτζίεφ, σε ενορχήστρωση Μαρίας Περετζή. Η παρουσίαση έγινε την Πέμπτη 6 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public στην πλατεία Συντάγματος. 
Την εκδήλωση προλόγισε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο ο συνθέτης, μουσικολόγος και καθηγητής όπερας και μουσικού θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κύριος Μηνάς Ι. Αλεξιάδης. 
Στην κατάμεστη αίθουσα το κοινό παρακολούθησε μια μικρή συναυλία, σε ατμόσφαιρα τελετουργίας. Στα σχόλια και τις ερωτήσεις που έγιναν στα πλαίσια συζήτησης που ακολούθησε με τη συμμετοχή στο πάνελ των Δημήτρη Περετζή, πρόεδρο του Ιδρύματος Γκουρτζίεφ, Τάκη Πατερέλη και Δημήτρη Γασπαράτο, μελών της μουσικής ομάδας “ΡΟΔΑ”, πρέπει να τονιστεί ότι το ενδιαφέρον για το έργο του Έλληνα φιλοσόφου συνεχώς διογκώνεται,. 
Ένα σημαντικό μέρος του διαλόγου με το κοινό επικεντρώθηκε στη μουσική ενορχήστρωση της Μαρίας Περετζή. Όπως διατυπώθηκε τόσο από τον κύριο Αλεξιάδη όσο και από τους υπόλοιπους ακροατές, από την εκτέλεση της ΡΟΔΑ αναδύεται ένα τελείως νέο άκουσμα της μουσικής Γκουρτζίεφ που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της. 
~~~~~~~~~~

Tο εισαγωγικό σχόλιο του κ. Μηνά Ι. Αλεξιάδη


Πρόλογος  για  το CD Seekers – της Oμάδας  ΡΟΔΑ -μουσική Gurdjieff  

του   Μηνά Ι. Αλεξιάδη

Συνέντευξη Τυπου Public,  6/3/2014

        Η μουσική του G.I. Gurdjieff ενσωματώνει μιαν ιδιαίτερη και πρωτότυπη  άποψη,  η οποία συνολικά, συνδυάζει στοιχεία από: την λόγια ευρωπαϊκή μουσική, από μουσικές της ορθόδοξης παράδοσης (κυρίως της ανατολικής Ευρώπης) και κυρίως από ύμνους, ψαλμούς και μουσική  για επιτελεστικές πρακτικές του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου του Καυκάσου, της Ανατόλιας, της Ασίας γενικότερα και της Βόρειας Αφρικής. Η εκτέλεση, η ερμηνεία και η ενορχήστρωσή της μουσικής αυτής απαιτεί (μεταξύ άλλων) έρευνα σε βάθος, εξειδικευμένες γνώσεις, αφιέρωση και υψηλού βαθμού αυτοέλεγχο.
        Τις τελευταίες μέρες, άκουσα, αρκετά ανάκατα ομολογώ, και μερικές άλλες εκτελέσεις μουσικής του Gurdjieff- ετερόκλητες, κυρίως για σόλο πιάνο και για/ από διαφορετικούς συνδυασμούς οργάνων. Εντύπωση μου έκανε το ότι αρκετές από αυτές ήσαν εκτελέσεις απολύτως μέσα στην αισθητική της (κεντρο-ευρωπαϊκής) κλασσικο-ρομαντικής μουσικής, ενώ κάποιες είχαν, από την άλλη πλευρά, τον ήχο και το ύφος μιας καθαρά ανατολίτικης καλοπαιγμένης παραδοσιακής μουσικής.  Έχω ωστόσο την αίσθηση ότι η μουσική του Gurdjieff είναι κάτι άλλο ή κάπως αλλιώς. Είναι κοντά σε όλα αυτά, αλλά  ταυτόχρονα είναι πέρα και έξω από αυτά. Είναι διαφορετική από όλες αυτές  τις  γνώριμες μουσικές - και  πρέπει να είναι, ως είδος και ύφος. Γι αυτό μάλλον είναι προτιμότερο να ερμηνεύεται από έναν συνδυασμό ηχοχρωμάτων (όπως  εδώ).
Έτσι, νομίζω ότι η Ομάδα ΡΟΔΑ, ακριβώς, όχι μόνo αναζητεί (Seekers) αλλά και προσεγγίζει  ουσιαστικά το τί συμβαίνει  στην/ και με την  συγκεκριμένη μουσική. Διότι αυτό είναι τελικά, ένα CD μουσικής πρωτόγνωρης. Ένα CD από Έλληνες συντελεστές, το πρώτο εν Ελλάδι από ‘Ελληνες CD μουσικής του Gurdjieff, το οποίo περιλαμβανει μουσική, η οποία είναι μεν προσβάσιμη από τον μέσο ακροατή, αλλά ταυτόχρονα δεν μοιάζει με καμμιάν άλλη μουσική που γνωρίζουμε.
Παράλληλα, η μουσική του Gurdjieff  μέσα από το CD αυτό και την γενικότερη εργασία της ομάδας ΡΟΔΑ, θέτει πολλά ζητήματα κρίσιμα: και προτείνει- καταθέτει προτάσεις, για ζητήματα τόσο μουσικής σύνθεσης και ερμηνείας, όσο και λειτουργίας και επίδρασης  της  μουσικής. Συγχωρέστε μου τα παρακάτω ολίγα θεωρητικά: πιστεύω ότι έχουν ενδιαφέρον για όποιον ασχολείται και ενδιαφέρεται συνολικά για τα ουσιαστικά  και κρίσιμα χαρακτηριστικά της μουσικής, όπως:
Ποιό είναι, πώς εκφέρεται, και τι είδους / τί λογής είναι: ο βηματισμός- το βήμα (pace) της μουσικής, ο παλμός, ο σφυγμός (pulse) της μουσικής,  ο ήχος της μουσικής (η ηχητικότητα, όπως λέγεται στη μουσικολογία/ sonority)- και τα πολύ κρίσιμα: η ανάσα, το  timing  και η  κατεύθυνση της μουσικής.
Tί συμβαίνει με τη μουσική και πώς λειτουργεί μια μουσική, η οποία συνδέεται με: ιδέες  και ιδεολογήματα, η οποία συνδέεται και συνδυάζεται με συγγενείς τέχνες, όπως είναι ο χορός και το δράμα. Και ειδικά σε αυτήν την  σχέση: τί αφηγείται η μουσική, και πώς το αφηγείται όταν ακούγεται, όπως εδώ, σε μιαν «αυτόνομη» ακρόαση (δηλ. σε μία ζωντανή συναυλία ή ακούγοντας κατ’ ιδίαν το CD). Τί δείχνει η μουσική και πώς το δείχνει,  όταν συνδέεται με, ή όταν εντάσσεται σε μία παράσταση: πού δηλ. κινείται και πώς είναι  η  μουσική αφήγηση  και η performance  (δηλ. το telling  και  το  showing).
Πιστεύω ότι όλα αυτά συνολικά μας τα προτείνει με έναν ιδιαίτερο, προσωπικό και πρωτότυπο,  πολύ προσεγμένο, στοχευμένο, σοβαρό και άρα πολύ αξιόλογο τρόπο,  η  Ομάδα ΡΟΔΑ. Να ευχηθούμε να είναι καλoτάξιδο αυτό το CD και καλή επιτυχία σε περαιτέρω καλλιτεχνικές εργασίες  και νέες πρωτοβουλίες.  
Μηνάς Ι. Αλεξιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: