Επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Αϊβαλής, Φωτορεπόρτερ - τηλ. επικ.: 210 8656731 & ηλεκτρονική αλληλογραφία: petrosaivalis@gmail.com *
Συνήγορος του Παιδιού: 40% των παιδιών απειλούνται από τη φτώχεια εν έτει 2016


"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση {Translate]

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ζάκυνθος: Οι εμπρησμοί και το σχέδιο καταπάτησης δασικών εκτάσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη, 30 Αύγουστος, 2017

Το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό «αλαλούμ» της Ζακύνθου, όπου δασικές εκτάσεις ανήκουν σε ιδιώτες, και η εκδίκαση υπόθεσης για την αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων από επενδυτικό φορέα του Κατάρ ενδέχεται να κρύβονται πίσω από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές του καλοκαιριού.

To συσχετισμό έχει κάνει ευθέως ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συνηγορεί εμμέσως πλην σαφώς, αναφέροντας σε συνέντευξή του: «Οι άνθρωποι, οι ντόπιοι, ξέρουν καλύτερα τα θέματα της περιοχής. Ο περιφερειάρχης τα ξέρει πολύ καλά»… Πολλοί συνδέουν την υπόθεση και με τους δασικούς χάρτες, οι οποίοι αναμένεται να αναρτηθούν αρχές φθινοπώρου.
«Μια φωτιά άναβε, άλλη μια ξεσπούσε κάπου. Ηταν πάρα πολύ δύσκολο. Ηταν πισώπλατες μαχαιριές στους πυροσβέστες, στο μηχανισμό που προσπαθούσε να σώσει τον τόπο και το δάσος, αυτές οι ενέργειες, που κάποιοι για λόγους συμφεροντολογικούς; οικοπεδικά συμφέροντα; κάποιοι θέλουν να δούνε ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση; Αυτό είναι το πιθανότερο», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας.
Για το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Επτανήσων έγραψε σε άρθρο του και ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, υπαρχηγός Π.Σ. ε.α., νομικός ειδικός ερευνητής-δικαστικός πραγματογνώμονας, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση παρέχει τη δυνατότητα στο δράστη εμπρησμού να καταπατήσει ορισμένη δασική έκταση ή να αυξήσει αυτή που έχει.
Ο κ. Γκουρμπάτσης σημειώνει ότι με τη Συνθήκη του Λονδίνου (1864), με την οποία τα Επτάνησα πέρασαν στην ελληνική κυριαρχία (μετά από 680 χρόνια κατοχής της Ζακύνθου), το Ελληνικό Δημόσιο δεν απέκτησε δικαιώματα κυριότητας, αφού κατά την ένωσή τους με την Ελλάδα δεν έλαβε κανένα τέτοιο δικαίωμα.
Συμπληρώνει, επίσης, ότι με το τέλος της αγγλικής κυριαρχίας οι δημόσιες εκτάσεις στα Επτάνησα δεν αποδόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο με αποτέλεσμα οι δικαστικές διαμάχες (αντιδικίες) με ιδιώτες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε αμφισβητούμενες εκτάσεις να επιλύονται σχεδόν κάθε φορά υπέρ των ιδιωτών.
Μια τέτοια -πρόσφατη- αστική διαφορά, όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Γκουρμπάτσης, αφορά την αγοραπωλησία μιας επίδικης έκτασης 15.000 στρεμμάτων, η οποία μάλιστα βρίσκεται στην περιοχή όπου προκλήθηκε η πιο πρόσφατη πυρκαγιά, κοντά στο «Ναυάγιο».
Η αγωγή που κατέθεσαν η Μητρόπολη Ζακύνθου από κοινού με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνού, για την ακύρωση του σχετικού συμβολαίου που συντάχθηκε για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, εκδικάστηκε στις 17 Φεβρουαρίου και 5 Απριλίου 2017 στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου και αναμένεται η απόφαση.
Πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη αυτή άσκησαν το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος, η Περιφέρεια και μερίδα κατοίκων. Πωλητής της έκτασης είναι ιδιώτης ενώ αγοραστής εταιρία ακινήτων επενδυτικού φορέα του Κατάρ. Για την επίδικη υπόθεση με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γαληνού Μπρη τον Νοέμβριο 2016 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος έξι προσώπων για ψευδή βεβαίωση και απάτη, αφού ο εισαγγελέας δεν αναγνωρίζει εξουσία επί της ως άνω έκτασης των αντισυμβαλλομένων μερών.
Τα ερωτήματα για το αν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην επίμαχη περιοχή είναι συμπτωματικές αναζητούν απαντήσεις στις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο κ. Γκουρμπάτσης τονίζει ότι το καθεστώς «ιδιωτικών δασών» στη Ζάκυνθο ανεβάζει την επικινδυνότητα και την εξάπλωση των πυρκαγιών εξαιτίας της παντελούς έλλειψης καθαρισμού τους, καθώς ο ιδιοκτήτης πρέπει να πάρει σχετική άδεια από το Δασαρχείο, αφού όμως υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ουσιαστικά καλείται να αποποιηθεί της κυριότητάς του. Οπότε δεν το κάνει κανείς, και τα «ιδιωτικά δάση» μετατρέπονται σε «μπαρουταποθήκη» από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη.
Το υπουργείο
Από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, η κατάσταση αξιολογείται σε άλλη βάση. Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου στον Ελεύθερο Τύπο, η κύρωση των δασικών χαρτών θα προχωρήσει κανονικά το επόμενο διάστημα τόσο για τη Ζάκυνθο όσο και για το υπόλοιπο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν πως από τον Δεκέμβρη του 2014 έχει κυρωθεί χάρτης στον ΟΤΑ Ζακυνθίων ενώ στην προσεχή ανάρτηση αναμένεται κύρωση χάρτη στους ΟΤΑ Αργασίου, Βασιλικών, Καλαμακίου και Παντοκράτορος.
Οπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο αν. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, οι καταπατητές, παντός τύπου, που βάζουν φωτιές προκειμένου να χτίσουν στην καμένη γη αυθαίρετες ιδιοκτησίες δεν έχουν κανένα μέλλον αφού τα δάση αυτά θα χαρακτηριστούν αναδασωτέα.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


από το: http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/zakynthos-oi-emprismoi-kai-shedio-katapatisis-dasikon-ektaseon#ixzz4rDqWRmmr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: