Επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Αϊβαλής, Φωτορεπόρτερ - τηλ. επικ.: 210 8656731 & ηλεκτρονική αλληλογραφία: petrosaivalis@gmail.com *
Συνήγορος του Παιδιού: 40% των παιδιών απειλούνται από τη φτώχεια εν έτει 2016


"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση {Translate]

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Οδηγίες για τον καύσωνα

  ΕΠΙΚΑΙΡΑ  ΘΕΜΑΤΑ  



Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος βρισκόμαστε προ των πυλών της έλευσης του πρώτου κύματος του καύσωνα. Έχουμε πλέον συνηθίσει και εξοικειωθεί με την αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών, αλλά μία υπενθύμιση των κυριότερων μέσων προστασίας είναι πάντα χρήσιμη και αναγκαία.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται και το σώμα εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές τις συνθήκες, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία του οργανισμού. Αρχικά εμφανίζονται συμπτώματα θερμικής εξάντλησης, όπως έντονος πονοκέφαλος, ατονία, λιποθυμία, ναυτία, έμετοι, ταχυκαρδία. Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, η οποία εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία σώματος, διάρροια, σπασμούς, απουσία εφίδρωσης και μπορεί να επέλθει έμφραγμα μυοκαρδίου, με την παράταση αυτής της κατάστασης να οδηγεί σε κώμα και θάνατο. Η αντιμετώπιση της θερμοπληξίας πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο.
Τα κυριότερα προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:
· Αποφεύγουμε την έκθεση στο ηλιακό φως. Αναζητήσουμε σκιερά μέρη με ρεύμα αέρα ή κλιματιζόμενους χώρους. Προτιμάμε να φοράμε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση αντιηλιακών προστατευτικών μέτρων (καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό γαλάκτωμα).
· Αποφεύγουμε την σωματική κόπωση. Αποφυγή γυμναστικής, αερόβιας άσκησης σε ημέρες με υψηλή θερμοκρασία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (οικοδόμοι, αγρότες), οι οποίο θα πρέπει να αποφεύγουν την εργασία κατά τις μεσημεριανές ώρες.
· Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, το συνωστισμό και τα πολύωρα ταξίδια ειδικά από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα.
· Τροποποιούμε την διατροφή μας :
– Πρόσληψη άφθονων υγρών (νερού-φυσικών χυμών), αποφυγή αναψυκτικών και σακχαρούχων ποτών.
– Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Συνηθισμένο είναι το λάθος της κατανάλωσης κρύας μπύρας, η οποία πρόσκαιρα δίνει μια αίσθηση δροσιάς, αλλά στην συνέχεια οδηγεί σε αφυδάτωση.
– Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και αποφυγή μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.
· Χρησιμοποιούμε κλιματιστικά και ανεμιστήρες.
· Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα παιδιά και τα βρέφη και φυσικά στα άτομα υψηλού κινδύνου, σε όλα τα άτομα δηλαδή άνω των 65 ετών και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεοπλάσματα). Τα προληπτικά μέτρα στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα και να υπάρχει επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους. Κάποιοι ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, αντιψυχωσικά, πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους για την ανάγκη πιθανής τροποποίησης ή ακόμα και διακοπής της αγωγής τους για τις ζεστές ημέρες, καθώς κάποια φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν τις επιπλοκές του καύσωνα.
Το τελευταίο διάστημα λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων αυξάνεται ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Προτείνεται στους πολίτες να διατηρούν τα υπολείμματα τροφών σε σφιχτά δεμένες σακούλες στο σπίτι τους μέχρι αποκατάστασης της αποκομιδής και να μην τα εκθέτουν στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

___________

Δεν υπάρχουν σχόλια: