Δημήτρης Τζανακάκης
ΡΕΘΥΜΝΟ
Διάφορα σενάρια, όλα αρνητικά για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο, για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Τα δημοσιεύματα αφορούν κατά βάση τις επικουρικές συντάξεις, που φαίνεται ότι μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Έτσι, σύμφωνα με όσα γράφονται, σχεδιάζονται μεσοσταθμικές μειώσεις στις λεγόμενες «υψηλές» επικουρικές συντάξεις έως 6%, αύξηση των εισφορών κατά 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς και άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, που θα οδηγήσει σε νέες σημαντικές περικοπές στο σύνολο των καταβαλλόμενων παροχών του ταμείου.
~~~~~~
Σε νέα μέγγενη οι επικουρικές συντάξεις
Προπαγανδιστικά, η κυβέρνηση «σερβίρει» την αύξηση των εισφορών και τη μείωση παροχών και συντάξεων ως «αναγκαίο» μέτρο για να να διατηρηθεί το ΕΤΕΑ και να να μη συγχωνευτούν -σε αυτή τη φάση- κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Ταυτόχρονα βέβαια, διαρρέεται ότι το έλλειμμα του ταμείου θα φτάσει τα 600 εκ. ευρώ το 2016 και με βάση τα ισχύοντα (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) θα πρέπει να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μέχρι και 15%.
Θυμίζουμε ότι το σύνολο των επικουρικών συντάξεων μειώθηκαν το 2014 κατά 5,2% από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ από τον Ιούλη του 2015 από τους συνταξιούχους κρατείται άλλο ένα 6%, σαν εισφορά στον ΕΟΠΥΥ.
Σε ότι αφορά τις περικοπές, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται είναι να υποστούν νέο μεγάλο «μαχαίρι» οι επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ) και τράπεζες, με κλιμάκωση και σε μικρότερες συντάξεις, ακόμα και κάτω από 1000 ευρώ, αν μιλάμε για «καθαρά» ποσά.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τελικά διατηρηθεί το ΕΤΕΑ, η μείωση των επικουρικών συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι δραματική εξαιτίας της εφαρμογής του ενιαίου κανονισμού συντάξεων από το 2016 και μετά, καθώς προβλέπει τη λειτουργία του ΕΤΕΑ με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.
~~~~~~
Δεν γλιτώνει κανείς
Σύμφωνα με άλλα σενάρια, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει το σενάριο της συγχώνευσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, που θα οδηγήσει στην κατάργηση των πρώτων.
Ταυτόχρονα, μελετάει μειώσεις στις 2,5 εκ. συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα, μέσα από τον επανυπολογισμό τους με νέα κριτήρια, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, το αρχικό ποσοστό της αναπλήρωσης, ο χρόνος ασφάλισης και το συνολικό άθροισμα όλων των συντάξεων, που μπορεί να παίρνει ένας συνταξιούχος.
Από αυτή τη νέα λαιμητόμο που στήνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, θα πληγούν και οι μικρότερες συντάξεις, ακόμα και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Το εύρος των περικοπών σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται από 3% μέχρι και 15%.
Σαν βάση υπολογισμού, βέβαια, δεν θα παρθεί το σημερινό ύψος των κουτσουρεμένων συντάξεων, αλλά τα ποσά που έπαιρναν οι συνταξιούχοι πριν τις δραματικές περικοπές που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Κατά τα άλλα, εξετάζεται να θεσπιστεί «μόνιμος σταθεροποιητής» στα ταμεία κύριας ασφάλισης, ώστε στο εξής να μειώνονται αυτόματα οι συντάξεις, ανάλογα με τα ελλείμματα των ταμείων, η πλήρης εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αν τελικά διατηρηθεί το ΕΤΕΑ και βέβαια η αύξηση των εισφορών για όλα τα ταμεία στο ύψος που ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ, με δραματικές συνέπειες για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
~~~~~~
Από το σύνθημα για «προστασία της πρώτης κατοικίας», η κυβέρνηση πέρασε χτες στο «προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάτων».
Αυτό προκύπτει από την άτυπη ενημέρωση για την ομιλία του Α. Τσίπρα στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, που συζητούσε για το προσφυγικό. Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής με την «προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάτων». Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θεωρεί αδύνατους όσους κινούνται εισοδηματικά στα επίπεδα του επιδόματος ανεργίας, με την τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού διαφαίνεται ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για όλους τους υπόλοιπους, που είναι χιλιάδες, τα σπίτια τους μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών, μαζικά να περιέλθουν στις τράπεζες.
Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο και για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή της αναγκαίας για το κεφάλαιο και την ΕΕ, ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων στο άρμα της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και της μείωσης των απαιτήσεων.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος της αποδοχής και της εμπέδωσης στη λαϊκή συνείδηση των μαζικών κατασχέσεων, εμφανίζοντας αυτήν την εξέλιξη ως δήθεν φιλολαϊκή, στα πλαίσια του «μικρότερου κακού».
Οι αναφορές αυτές εντάσσονται στα πλαίσια των συνεχιζόμενων αντιλαϊκών παζαριών ενόψει και του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου