Ούτε τα τρομοκρατικά χτυπήματα ούτε ο άσχημος καιρός εμπόδισαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου από όλον τον πλανήτη να πάρει ενεργά μέρος στις διαδικασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ της Τύνιδας στην πανεπιστημιούπολη του El Manar. Το φόρουμ ξεκίνησε με την πορεία της Τρίτης 24 Μαρτίου στο μουσείο Μπαρντό, πεδίο της επίθεσης των τζιχαντιστών έξι μέρες πριν, και έκλεισε με πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη το Σάββατο 28 Μαρτίου.
Οι δεκάδες χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στις πορείες και εργασίες του Φόρουμ προβάλαν ένα άλλο όραμα αξιοπρέπειας, δημοκρατίας, φιλίας και αλληλεγγύης αντιστεκόμενοι στο κλίμα μίσους, τρομοκρατίας και φόβου στον απόηχο της τορμοκρατικής επίθεσης. Όπως έλεγαν Τυνήσιοι αγωνιστές, "είμαστε πιο δυνατοί από τους τζιχαντιστές, γι' αυτό δεν φοβόμαστε". Αναμφίβολα η διενέργεια του Παγκόσμιου Φόρουμ, παρά τις απειλές (μέσω Twitter) για τρομοκρατική επίθεση την Παρασκευή 27 Μαρτίου, αποτέλεσε έμπρακτη πράξη αντίστασης και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς.
Επιπλέον οι πολυπληθείς και ιδιαίτερα ζωντανές αντιπροσωπείες, κυρίως από τις χώρες του Μαγκρέμπ, όπου συναντιούνταν παλιότερα κινήματα με αυτά μετά την αραβική άνοιξη, αντηχούσαν ακόμα κάτι από τη δυναμική της τελευταίας. Επίσης αυτό δηλωνόταν και από την πλειοψηφική παρουσία της νεολαίας των αραβικών, κυρίως, χωρών, αλλά όχι μόνο, παντού στο Φόρουμ, από τα εργαστήρια και τους εθελοντές μέχρι τις αυτοσχέδιες διαδηλώσεις και τραγούδια στο χώρο του φόρουμ.
Η ελπίδα που η πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στο φόντο των εν εξελίξει σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, έχει προκαλέσει διεθνώς αποτέλεσε μία από τις θεματικές του Φόρουμ. Επίκεντρο των σχτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων ήταν η διεθνοποίηση της προσπάθειας ελληνικού λαού και κυβέρνησης μέσω της ανάπτυξης μίας διεθνούς ατζέντας δράσεων αλληλεγγύης.
Οργανώθηκαν πάνω από δέκα σχετικές συζητήσεις στις διεργασίες του Φόρουμ, κύρια από ευρωπαϊκά δίκτυα (Τransform, Αttac, Arci κ.λπ.), με κύρια θέματα τον πανευρωπαϊκό συντονισμό των δράσεων και των κινημάτων αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από τη μία και το άνοιγμα του ζητήματος διαγραφής του χρέους στην Ευρώπη από την άλλη, με αφορμή και τη σύσταση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους στην Ελλάδα.
Επίσης απασχόλησαν η σχέση κοινωνικών κινημάτων, θεσμών και Αριστεράς στην κυβέρνηση, στην κατεύθυνση ανάδειξης ενός άλλου υποδείγματος πολιτικής οργάνωσης και συμμετοχικής δημοκρατίας, όπως και το ζήτημα ανάδειξης της Μεσογείου, ως κοινού χώρου των λαών της περιοχής. Στις συζητήσεις αυτές, όπως και σε πολλές άλλες, που αφορούσαν το μεταναστευτικό, την αλληλέγγυα οικονομία και τα κοινά, τα κινήματα πόλης, την υγεία κ.λπ. συμμετείχαν, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, η Αλληλεγγύη για Όλους, το ΚΙΦΑ Αθηνών, η ΑΚ και άλλοι αγωνιστές.
Τα αποτελέσματα και οι προτάσεις των διαφόρων συναντήσεων συνέθεσαν τα αποτελέσματα μίας από τις θεματικές καταληκτικές συνελεύσεις του Φόρουμ με τίτλο "Ο ελληνικός άνεμος". Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση - κάλεσμα της συνέλευσης: "Το μέλλον των λαών της Ευρώπης συνδέεται με το μέλλον του ελληνικού λαού. Μαζί θα χτίσουμε μία άλλη Ευρώπη! Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα!", αναγνωρίζοντας πως "τα κοινωνικά κινήματα μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο και πρέπει να αναλάβουν τις επόμενες εβδομάδες δράσεις αποφασιστικής αντίστασης στις απειλές των ευρωπαϊκών θεσμών προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση".
Πρώτη από τις δράσεις διεθνούς αλληλεγγύης είναι το κάλεσμα των ευρωπαϊκών συνδικάτων να αναδείξουν την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα σε κεντρικό θέμα της φετινής πρωτομαγιάς, ως μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας, ενώ ετοιμάζονται μία σειρά διεθνείς συναντήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του έτους.
Δίπλα στις διεργασίες του Κοινωνικού Φόρουμ, πραγματοποιήθηκε και το Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, όπου την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσώπευσαν ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου και ο βουλευτής Βασ. Χατζηλάμπρου. Συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές στα πάνελ "Δράσεις για την ειρήνη" και "Το χρέος μέσο κυριαρχίας πάνω στους λαούς" αντίστοιχα.
Στην τελευταία συμμετείχαν στο πάνελ και ο πρόεδρος του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας και η πρόεδρος της GUE και στέλεχος της Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ. Η συμμετοχή στο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ ήταν μεγάλη, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία και το ενδιαφέρον αντιπροσώπων των χωρών του παγκόσμιου Νότου. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας.
Η συμμετοχή στο Φόρουμ υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη διεθνοποίησης των αγώνων και των κινηματικών διαδικασιών και πιο ειδικά για εμάς την κεντρική θέση που έχει η προσπάθεια ελληνικού λαού, Αριστεράς και κυβέρνησης στη διάνοιξη εναλλακτικών πέρα από τον νεοφιλελευθερισμό για τα κινήματα και τους λαούς του πλανήτη. Η ζέση με την οποία υποδέχονταν, ρωτούσαν και συζητούσαν, στήνονταν δίπλα στις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ να φωτογραφηθούν, μας γέμιζαν χαρά αλλά και αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που μας αναλογεί.
Χρήστος Γιοβανόπουλος
________________