Επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Αϊβαλής, Φωτορεπόρτερ - τηλ. επικ.: 210 8656731 & ηλεκτρονική αλληλογραφία: petrosaivalis@gmail.com *
Συνήγορος του Παιδιού: 40% των παιδιών απειλούνται από τη φτώχεια εν έτει 2016


"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση {Translate]

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Να σκαλίζεις τη στάχτη

εφημερίδα  Η ΑΥΓΗ


"Το κακό παραμονεύει
και τη χώρα υπονομεύει"
Μανώλης Ρασούλης
ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΛΟΥΠΑΚΗ
Αυτό που συμβαίνει στο Χαλάνδρι είναι μια μικρογραφία όσων συμβαίνουν στη χώρα από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η αριστερή δημοτική αρχή, που εξελέγη μέσα σε πανδαιμόνιο χαράς, που έκανε τη μεγάλη έκπληξη και τη μεγάλη ανατροπή, θα συναντούσε τέτοια λυσσαλέα αντίδραση και αμφισβήτηση. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Και όχι μόνο από τους "έξω". Και δεν μπορούσα επίσης να φανταστώ, ότι μετά από πολλά χρόνια που απλώς κατοικούσα στο Χαλάνδρι, μια "δημοτική αρχή" θα με έκανε να ζω στο Χαλάνδρι.
Θέλω να σας πω σήμερα για τη Ρεματιά. Την όαση της πόλης μας, την καρδιά της. Δυο βήματα απ' το αγχωμένο κέντρο και τις δεκάδες καφετέριες, είσαι στον Παράδεισο. Θέλω να σας πω για το περίφημο Θέατρο της Ρεματιάς. Ολοι όσοι ζούμε εδώ, έχουμε αφήσει εκεί ένα κομμάτι της καρδιάς μας. Οι σχολικές παραστάσεις των παιδιών μας. Μια συναυλία που παρακολουθήσαμε αγκαλιά. Ενα θεατρικό που μας καθήλωσε. Κάθε καλοκαίρι, 33 χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ Ρεματιάς, κάποτε με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, αρκετά "πεσμένο" τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνει κόσμο από όλη την Αθήνα.
Η νέα δημοτική αρχή, η "Αντίσταση με τους πολίτες Χαλανδρίου", η αριστερή διοίκηση της πόλης, ετοίμαζε ήδη έφοδο στην ποιότητα. Άλλωστε στους κόλπους της έχει μερικούς από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Θεάτρου της Ρεματιάς. Κι αν εμείς οι απέξω κλαίγαμε με την είδηση του εμπρησμού, αυτοί βουβάθηκαν. Και μετά πείσμωσαν. Και πεισμώσαμε όλοι.
Δεν θα πω εδώ τα γιατί και τα ίσως του εμπρησμού. Είναι γνωστά. Θα πω αυτό που έζησα την Κυριακή. Το πολύχρωμο πλήθος εθελοντών κάθε ηλικίας που πλημμύρισε την καμένη περιοχή. Την απίστευτη οργάνωση από μέρους του δήμου (νερά, γάντια, μάσκες, χημικές τουαλέτες). Τους μουσικούς που προσήλθαν αυτοβούλως. Το ζωγραφικό εργαστήρι για τα παιδιά, που έφτιαχναν καταπράσινο τον κόσμο, την ώρα που οι γονείς τους μάζευαν καμένα κλαδιά. Τα δεντράκια που φυτεύτηκαν αφού καθαρίστηκε καλά η πλαγιά. Είδα τους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, εκεί μέσα στη σκόνη και στο χώμα. Είδα και την εκπρόσωπο του ΚΚΕ και πολύ χάρηκα. Είδα και τον υπουργό Πολιτισμού και χάρηκα επίσης. Είδα τον δήμαρχο με την αξίνα, μούσκεμα στον ιδρώτα, πότε να σκάβει και πότε να δίνει οδηγίες.
Η δύναμη του προσωπικού παραδείγματος είναι κινητήρια δύναμη. Η δύναμη της ομάδας είναι ανίκητη. Το Χαλάνδρι δείχνει τί σημαίνει παίρνω τη ζωή μου στα χέρια μου και δεν περιμένω γκρινιάζοντας και βλαστημώντας το κράτος, τον νομάρχη, τη μαύρη μοίρα μου. Ας παραμονεύει το κακό. Κακό δικό του, που έλεγε η γιαγιά μου. Εμείς θα σκαλίζουμε τη στάχτη, σε πείσμα του Καζαντζίδη, και θ' ανάβουμε πυρκαγιές καρδιάς. Σας περιμένουμε την Πέμπτη, στην πρώτη μεγάλη συναυλία της νέας Ρεματιάς!
____________

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

"Το υπουργείο Πολιτισμού φροντίζει ώστε να παρασχεθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Θεάτρου της Ρεματιάς"

   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  
Αγώνας δρόμου για την απρόσκοπτη λειτουργία
"Το υπουργείο Πολιτισμού φροντίζει ώστε να παρασχεθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Θεάτρου της Ρεματιάς" διαβεβαιώνει το ΥΠΠΟ, το οποίο κινητοποιήθηκε αμέσως μετά την ολική καταστροφή του θεάτρου από την πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας, προκειμένου "να μη στερηθεί το Χαλάνδρι τις καλοκαιρινές πολιτιστικές δράσεις του ούτε μία ημέρα".
Ο αν. υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσσο και ενημερώθηκε για την κατάσταση του θεάτρου. "Οι υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου και την Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιούν αγώνα δρόμου ώστε να μην ακυρωθούν οι προγραμματισμένες παραστάσεις και να διευθετηθεί ο χώρος του θεάτρου προς όφελος των δημοτών και των περιοίκων" σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.


_______________
http://www.avgi.gr/article/5555360/agonas-dromou-gia-tin-aproskopti-leitourgia

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Περιήγηση στις αρχαιότητες του Χαλανδρίου με τον Σύλλογο "Αργώ"

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "ΑΡΓΩ" οργανώνει περιήγηση - ξενάγηση στις αρχαιότητες του Χαλανδρίου με την κα Ντόρα Τζεφέρη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ως συνέχεια της ομιλίας της για τον αρχαίο Δήμο της Φλύας, Χαλάνδρι, τον περασμένο Νοέμβρη στον Σύλλογο.
Η ξενάγηση περιλαμβάνει: 
1) Στάση πρώτη: Πεντέλης 101: Οικόπεδο Σαραντόπουλου απέναντι από τον κινηματογράφο «Αίγλη». Επίσκεψη στην οδό Αρχαίας λιθαγωγίας. Θα μάθουμε για τα αρχαία λατομεία και τη σημασία της αρχαίας οδού. 
2) Στάση δεύτερη: Πλατεία Αγ. Νικολάου και  γύρω οικόπεδα από Αγ. Παρασκευής μέχρι Σωκράτους και Ηρακλείου. Οι αρχαιότητες του Ναού και το κέντρο του αρχαίου Δήμου της Φλύας. 
3) Στάση τρίτη: Άγιος Γεώργιος επί της οδού Αισχύλου. Οι αρχαιότητες του Ναού και το κέντρο του αρχαίου Δήμου. 
4) Στάση τέταρτη: Παναγία Μαρμαριώτισσα επί των οδών Σοφ. Βενιζέλου και Μαρμαριωτίσσης. Θα μας μιλήσει για το μνημείο (Ρωμαϊκό τάφο).
5) Στάση πέμπτη: Ναός Ζωοδόχου Πηγής πίσω από το Νομισματοκοπείο, οδός Κρήτης. Θα μας μιλήσει για το μνημείο. 
6) Στάση έκτη: Αδριάνειο Υδραγωγείο. Μπορούμε να επισκεφτούμε τα πιο προσβάσιμα φρεάτια που βρίσκονται εκτός ιδιόκτητων: Επί της Εθνικής Αντιστάσεως πλησίον Ιαπωνικής Πρεσβείας, οδός Αργοναυτών, Εθνικής Αντιστάσεως και Λευκάδος έναντι Βασιλόπουλου, Φιλελλήνων και Ναυαρίνου και ανεβαίνουμε προς Κηφισίας για να καταλήξουμε στην νησίδα πρασίνου της Ελ Αλαμέιν! Θα μας μιλήσει για όλη την πορεία του μνημείου.  
7) Επιστροφή - κατάληξη  στον Άγιο Νικόλαο. 
Η περιήγηση - ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 11:00-2:00 περίπου, το πρωί.  
Το λεωφορείο θα περιμένει στην οδό Κολοκοτρώνη, στη στάση των τρόλεϊ, κεντρικό Χαλάνδρι, στις 11:00 π.μ. 
Προαιρετικά, για όποιον θέλει, η περιήγηση θα τελειώσει με γεύμα στην ταβέρνα του «Μιχάλη», στην οδό Βαλαωρίτου 20 & Αιγαίου, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6815166 και έξοδα δικά του.  
Δηλώσεις συμμετοχής:
8:00 π.μ. - 11:00 π.μ. στα τηλ. 210-6857348, 697-7977337
1:00 μ.μ. - 5:00 μ.μ. στα τηλ. 210-6841894, 697-9085756
ή στο mail μας: argohalandriou@yahoo.com
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Επειδή ο αριθμός είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
____________
argohalandriou.blogspot.gr
http://myxalandri.gr/eidiseis/5366-periigisi-stis-arxaiotites-tou-xalandriou-me-ton-syllogo-argo?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«ΦΛΥΑ»  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Το σημερινό Χαλάνδρι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής. Ένα πλήθος από μοντέρνα και παλαιότερα κτίσματα, φαρδείς κεντρικοί δρόμοι, μικρές και μεγάλες πλατείες, καθώς και ένα δραστήριο και ισχυρό εμπορικό κέντρο, συνθέτουν τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά του Δήμου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν με την διακριτική τους παρουσία ένας αξιόλογος αριθμός αρχαίων ερειπίων που τα σεβάστηκε ο χρόνος και οι άνθρωποι.
Τα τμήματα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, ο μνημειώδης Ρωμαϊκός τάφος της Μαρμαριώτισσας, οι εντοιχισμένες στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής επιτύμβιες στήλες των Ελληνικών χρόνων, τα εντοιχισμένα στο ναϊδριο του Αγίου Γεωργίου τμήματα παλαιοχριστιανικών μνημείων είναι κάποια από τα μνημεία αυτά.
Η περιοχή του Χαλανδρίου έχει κατοικηθεί από την προϊστορική ή πρωτοϊστορική Εποχή και λεγόταν «Φλύα» που σημαίνει εύκαρπη γη, πλούσια σε βλάστηση γη (ο λεξικογράφος Ησύχιος αναφέρει ότι «φλεί» σημαίνει ευκαρπεί, γέμει, πολυκαρπεί).
Μετονομάστηκε σε Χαλάνδρι κατά τη Μεσαιωνική περίοδο ή κατά την τουρκοκρατία και αν δεχθούμε αυτή τη θεωρία, οφείλει το όνομά του στον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, τον Χαλά. Γενικά όμως πιστεύεται ότι η ονομασία ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους και σημαίνει κλίνη, κρεβάτι, μοναχικός κοιτώνας, ή μοναχική καλύβα και αυτό επειδή το ίδιο όνομα συναντιέται στη Λέσβο, στη Χίο, στην Ήλιδα και αλλού σε περιοχές αραιοκατοικημένες ή ερημωμένες.
Τα όρια της αρχαίας Φλύας, σύμφωνα με ιστορικούς του περασμένου αιώνα εκτείνονταν και στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Αγίας Παρασκευής, της Φιλοθέης, του Ψυχικού και των Βριλησσίων.
Ανατρέχοντας σε ιστορικές πηγές και ευρήματα ανακαλύπτουμε ότι η Φλύα κατοικήθηκε σίγουρα την εποχή της Χαλκοκρατίας (2600-2000 π. Χ.), όπως και μικρούς οικισμούς τις «κώμες» στην Υστεροελλαδική εποχή (1550-1100 π.Χ.). Σκοτεινή παραμένει η περίοδος 1100-700 π. Χ., όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Αττικής ζει γύρω από την Αθήνα, ως το σημερινό Μενίδι και τη Ν. Ιωνία. Κατά τους αρχαϊκούς χρόνους (700-500 π.Χ.) συνέβησαν στην Αττική ουσιώδεις πολιτικές μεταβολές που αφορούσαν φυσικά και την περιοχή του αρχαίου Χαλανδρίου. Έτσι, φτάνουμε στους κλασσικούς χρόνους όπου ανακαλύπτουμε επιφανείς πολίτες, όπως ο τραγικός Ευριπίδης, αλλά και ο στρατηγός Θεμιστοκλής να έλκουν την καταγωγή τους από την Φλύα.
Η εγκατάσταση μαρμαράδων στην περιοχή - εξ ου και η Μαρμαριώτισσα - χρονολογείται από την εποχή της ανέγερσης του Παρθενώνα, όταν έφερναν εκεί τους όγκους μαρμάρων και τους έσχιζαν με ξυλόσφηνες, που τις έβρεχαν για να φουσκώσουν. Το άφθονο νερό που υπάρχει στα υπόγεια ποτάμια του Χαλανδρίου ήταν ο λόγος της προτίμησής τους, λόγος που μέχρι πρόσφατα έκανε να λειτουργεί στην περιοχή το μέγα-εργοστάσιο κοπής μαρμάρων με το όνομα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", το οποίο έδωσε και το όνομα στην στάση "ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ".
Στους Ρωμαϊκούς και Πρωτοχριστιανικούς χρόνους η Φλύα, ακολουθώντας τη μοίρα της Αττικής λεηλατείται επανειλημμένως και ερημώνεται. Εδώ βρίσκουμε το μαυσωλείο της Μαρμαριώτισσας, όπου ένας μνημειώδης Ρωμαϊκός ατομικός ή οικογενειακός τάφος μετατρέπεται σε μικρό ναό. Το πότε ακριβώς επικράτησε ο Χριστιανισμός στη Φλύα αγνοείται, ωστόσο σύμφωνα με ιστορικές πηγές, για δεκαετίες μετά το θάνατο του Αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη, αποτελεί μαζί με την Ελευσίνα τα μεγαλύτερα κέντρα ειδωλολατρικής θρησκείας, του τότε γνωστού κόσμου, θεωρείται όμως πιθανό αυτό να έγινε την εποχή του Ιουστινιανού, ο οποίος έλαβε εκτεταμένα κατασταλτικά μέτρα εναντίον κάθε άλλης θρησκείας.
Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων και της Τουρκοκρατίας αλλά και την απαρχή της συγκρότησης σύγχρονου Ελληνικού κράτους, δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και εξακριβωμένα στοιχεία για την περιοχή του Χαλανδρίου, κάτι που σημαίνει ότι βιώνει μια μακριά περίοδο υποβάθμισης και πιθανόν ερήμωσης, ακολουθώντας την τύχη της Αθήνας, που αριθμούσε 8 χιλιάδες κατοίκους τότε. Έτσι, γίνεται κατανοητό και πόσο αραιοκατοικημένο ήταν το Χαλάνδρι.
Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι αποσπάσματα που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή Χαλανδρίου, συνέδραμαν στην Επανάσταση του 1821 και συμμετείχαν στην πολιορκία της Ακρόπολης.
 
ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ
 
Το Χαλάνδρι το βρήκε ο 20ος αιώνας σε μια σχετικά περιθωριακή και αδύναμη κατάσταση, με λίγο πληθυσμό και φτωχή οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο δεν έπαυε να έχει μακρά ιστορική διαδρομή και να αποτελεί προάστιο της Αθήνας, καθώς αποτελούσε και κομβικό κυκλοφοριακό πέρασμα για τις μετακινήσεις από και προς το κέντρο της πόλης. Μέχρι το 1925, ανήκε διοικητικά στην Αθήνα. Επί δημαρχίας Σπύρου Μερκούρη, πάρεδρος στο Χαλάνδρι ήταν ο Χρήστος Κατσουλιέρης. Την περίοδο αυτή ξεκινά και η πρώτη οργανωμένη εκπαιδευτική προσπάθεια με τη δημιουργία δυο δημοτικών σχολείων-Αρρένων και Θηλέων-στη συμβολή των σημερινών οδών Παπανικολή και Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1909 τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή το σχέδιο πόλης και διαμορφώνεται σε βασικό άξονα η Κηφισίας, ενώ ως τότε ήταν η σημερινή οδός Αποστολοπούλου. Εμφανίζεται έντονα βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα, χωρίς όμως να εκτοπίσουν την γεωργική οικονομία, που ακόμη παρέμενε βασική. Το 1910 με ιδιωτική χρηματοδότηση χτίζονται στην κεντρική πλατεία, κάτω από τον ʼγιο Νικόλαο και στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Ηρώο, τέσσερις μεγάλοι θάλαμοι για λογαριασμό της Γεωργικής και Μελισσοκομικής Σχολής.
Με την βελτίωση του οδικού άξονα, το Χαλάνδρι αποκτά και την ιδιότητα του θερέτρου, της εξοχής για τους Αθηναίους. Πληθαίνουν τα καφενεία και οι εξοχικές ταβέρνες και ονόματα όπως ο Αδάμ, ο Γκίνης, το Μποέμ, το Ηραίο, η Ήβη, η Ρέμβη, η Φαρίντα γίνονται γνωστά σε όλη την Αθήνα.
Η Μικρασιατική καταστροφή στέλνει αρκετούς πρόσφυγες στο Χαλάνδρι, που αφομοιώνονται άμεσα και προσφέρουν με την κουλτούρα και την εργατικότητά τους, νέα δυναμική στην εξέλιξη του Χαλανδρίου.
Το 1925 το Χαλάνδρι αποκτά τη διοικητική του αυτονομία και γίνεται κοινότητα.
Από τις εκλογές συγκροτείται 9μελές Κοινοτικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγει Πρόεδρο Κοινότητας τον Χρήστο Περίχαρο. Μέλη αυτού του πρώτου κοινοτικού συμβουλίου ήταν οι:
Σπύρος Θεοδοσίου, Σπύρος Τρικαλιώτης, Παναγιώτης Καραλής, Χαϊμαντάς, Χαράλαμπος Κοκκόλας, Κωνσταντίνς Γκικάκης, Μάρκος Αρβανίτης και Γεώργιος Ρουμπέσης.
Την περίοδο 1925-1940 το Χαλάνδρι αποκτά μια στοιχειώδη διοικητική οργάνωση και διενεργούνται κάποια βασικά έργα υποδομής, όπως διάνοιξη δρόμων, απαλλοτρίωση χώρων, υποτυπώδης ηλεκτρισμός και έργα ύδρευσης.
Στις αρχές του 1940, το Χαλάνδρι βυθίζεται όπως και όλη η Ελλάδα στη γερμανική κατοχή και αποσαθρώνεται διοικητικά και οικονομικά. Τα θύματα από πείνα και εκτελέσεις συνθέτουν το τοπίο (Μάνος και Βλαβιανός εκτελέστηκαν από του Γερμανούς σε μαζικό απαγχονισμό και ετάφησαν στον Τύμβο που βρίσκεται στο Πικέρμι).
Στα πλαίσια της ρευστής αυτής περιόδου, στα τέλη του 1944, το Χαλάνδρι ανακηρύσσεται Δήμος, αλλά μόλις στις αρχές του 1945 γίνεται πραγματικότητα.
Οι επόμενες δεκαετίες που ακολουθούν ως σήμερα, έχουν ως κοινά χαρακτηριστικά τη ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση, τη γρήγορη και ως ένα βαθμό ανεξέλεγκτη δόμηση, την κοινωνική αλλοίωση αλλά και τη δημιουργία ενός εύρωστου εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου. 
 
Οικονομικά στοιχεία
 
  Το Χαλάνδρι αποτελεί εμπορικό κέντρο που συγκεντρώνει αγοραστικό κοινό από όλο το συγκρότημα των βορείων προαστίων. Επίσης αποτελεί και εστία έντονης επιχειρηματικής δράσης με πληθώρα επιχειρήσεων και αποτελεί και πόλο έλξης στελεχιακού δυναμικού, μαζί με το γειτονικό Μαρούσι. Στη μεγάλη έκταση του δήμου εξάλλου υπάρχει χώρος για διευθέτηση των ποικίλλων ζωνών και αυτό φαίνεται πως έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία, καθώς υπάρχουν ζώνες που θυμίζουν μεγαλούπολη και οικιστικές ζώνες που θυμίζουν επαρχιακή κωμόπολη.  Στην πόλη εδρεύουν πολλές από τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες, κυρίως σε δυο δρόμους, την Εθνικής Αντιστάσεως και την Κηφισίας. Παραδείγματα τέτοιων εταιριών στο χώρο των υπηρεσιών επικοινωνίας είναι η Vodafone Hellas, IBM Hellas, Vivodi. Η περιοχή προσφέρει και πληθώρα επιλογών στον ιδιωτικό χώρο της Υγείας με υπερσύγχρονες κλινικές όπως ο Εγκέφαλος, η Μαγνητική Τομογραφία, καθώς και ιδιωτικά κολλέγια και σχολεία (Ελληνογερμανική Σχολή). Στα διοικητικά όρια προσφέρεται χώρος και για πολλές από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά πρεσβείες των Αθηνών.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Θέατρο Ρεματιάς το στολίδι του Χαλανδρίου: Εξετάζεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού

Κάηκε σχεδόν ολοσχερώς- Σώθηκε το γύρω πράσινο



 Η  πυρκαγιά που κατέστρεψε νωρίτερα το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, δεν αποκλείεται να ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, γεγονός που εξετάζεται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν από τις 2 μ.μ., ακούστηκαν δύο εκρήξεις μέσα στο θέατρο και μέσα σε λίγα λεπτά τυλίχτηκαν στις φλόγες τα ξύλινα καθίσματα, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και στα γύρω δένδρα.
Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρέθηκαν κάτω από τις κερκίδες γκαζάκια, ένα εκ των οποίων ήταν άθικτο. Οι πρώτοι που έφτασαν στον τόπο της πυρκαγιάς μιλούν για δύο εστίες, μία στο κέντρο των κερκίδων και μία στην άκρη του θεάτρου. Ωστόσο, θα ερευνηθεί αν τα γκαζάκια είναι μέρος εμπρηστικού μηχανισμού ή είναι άσχετα με την πυρκαγιά.


Στο σημείο έφτασαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά και να σώσουν το γύρω πράσινο, αλλά το θέατρο κάηκε σχεδόν ολοσχερώς.
O δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Ρούσσος ανέφερε: "Ήταν στοχευμένη ενέργεια, αφορά το θέατρο και επέλεξαν κάποιοι να γίνει μέρα αυτός ο εμπρησμός, προκειμένου να μην επεκταθεί ίσως η φωτιά".
___________
http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=277450&artTitle=theatro_rematias_chalandriou_exetazetai_to_endechomeno_tou_emprismou

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Έκθεση ζωγραφικής της Θάλειας Ξενάκη με τίτλο «Αχρονικές Τοποθετήσεις» - Γκαλερί Χρυσόθεμις 25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι - από 15 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2015

  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ  //  ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ   



Αχρονικές Τοποθετήσεις

Με μια καθαρά προσωπική γραφή, η Θάλεια Ξενάκη αναπροσδιορίζει την αφήγηση του εσωτερικού χρόνου, χρόνου συνυφασμένου με μνήμες που μετατρέπονται άλλοτε σε διαχρονικές και άλλοτε σε αχρονικές. Σαθροί, απομονωμένοι, χωρίς αρχή και τέλος, κλειστοφοβικοί διάδρομοι – χώροι, αντιστοιχίες των ψυχικών τοπίων των ανθρώπων που ενυπάρχουν σε αυτούς. Πρόσωπα ελλειμματικά και στο κέντρο η ύπαρξη που αναδιπλώνεται στον εαυτό της, άλλοτε μέσα από τη ματαίωση της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο κι άλλοτε για να τραφεί από τους θησαυρούς της μνήμης. Ανθρώπινες υπάρξεις, εγκλωβισμένες σε ψυχρούς χρωματικά χώρους, κλειστοφοβικούς, σε διαδρόμους – σήραγγες, που οδηγούν στο άπειρο του αβέβαιου. Στο αβέβαιο μέλλον ενός πολιτικά σκληρού κόσμου, δέσμιοι ενός ανθρωποφαγικού συστήματος, ψυχές που έρπουν προσπαθώντας να αποδράσουν σε άλλες γέφυρες του νου. 
Αντανακλάσεις παρελθόντος, μοιάζουν πια, παραμορφωμένες εκφάνσεις της διαστρεβλωμένης από τον άνθρωπο φύσης. Όλα μολυσμένα, δηλητηριασμένα, βορά και θυσία στο κέρδος άπληστων νοών. Οι ζωές μας, αντιασφυξιογόνες μάσκες προσαρμογής στη θανάτωση της Φύσης αλλά και διεκδίκησης ελευθερίας και δικαιοσύνης. Απομεινάρια υγρών τσιμέντων, σαθρών σανίδων που τρίζουν αβέβαια στο πάτημα, κοιτάζοντας εγκαταλειμμένες νεκροπόλεις. Τάξεις κοινωνικές, χαοτικές, αγεφύρωτες. Στα άκρα τους, πείνα και απληστία αξεχώριστες αλλά και αλληλοτροφοδοτούμενες. Αναζητώντας ελευθερίες, που κλάπηκαν με βιαιότητα. Όμπρες ψημένες τα υπόγεια που φυλακίζουν παιδιά αθώα και ανέμελα, που παίζουν ανυποψίαστα στο αδιόρατο και απειλητικό μέλλον τους. Φιγούρες παγωμένες στο χρόνο, κάτω από το ψυχρό φως της λάμπας που στέκει απειλητικό, έτοιμο να κλέψει αλήθειες και ζωές.
Κωνσταντίνος Σκαντζής 
γλύπτης, καθηγητής στο τμήμα ξυλογλυπτικής της ΑΣΚΤ

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Θάλεια  Ξενάκη 
Β  ι  ο  γ  ρ  α  φ  ι  κ  ό 

Η Θάλεια Ξενάκη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1975. Είναι πτυχιούχος του τμήματος «Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών» του ΤΕΙ Αθήνας (2000) και της «Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας» (ΑΣΚΤ) στο β΄ εργαστήριο ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου (2005), με ειδικότητα στη σκηνογραφία, στο εργαστήριο του Γιώργου Ζιάκα. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις (Απτικότητες, Γκαλερί «Κρύπτη», Ζάκυνθος, 2008· Τοποθετήσεις, «Χώρος Τέχνης Ίριδα», Ζάκυνθος, 2014) και έχει λάβει μέρος σε 24 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κάνει εικονογράφηση σε βιβλία και λευκώματα. Έχει κάνει σκηνικά-κοστούμια για παραστάσεις θεάτρου, σύγχρονου χορού και μουσικού θεάτρου. Προσωπική ιστοσελίδα: thaliaxenaki.weebly.com 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Δελτίο Τύπου 

Έκθεση ζωγραφικής της Θάλειας Ξενάκη 
με τίτλο «Αχρονικές Τοποθετήσεις»
 Γκαλερί Χρυσόθεμις 25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι τηλ. 210.68.11.418 
Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, 7.30 μ.μ. 
Διάρκεια έκθεσης:  15 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2015 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 19.00 – 21.00 
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.00, 19.00 – 21.00 Σάββατο: 11.00 – 15.00
_________________